Orkide Hastalıkları

Orkide hastalıkları 3 ana başlık altında incelenir.Bunlar;bakteriyel hastalıklar, mantari hastalıklar ve viral hastalıklardır.Bazı bakım yanlışlıkları ve beslenme bozuklukları zaman zaman hastalıklarla karıştırılmaktadır ancak o tür problemler hastalık değil daha çok bakım hataları sonucu ortaya çıkmış sorunlardır.Bitkinin yaşam koşulları gereği hastalıklar çabuk yayılma eğilimindedir. Bu nedenle orkide düzenli olarak kontrol edilmeli hastalık başlangıçta tespit edilip gerekli önlemler alınmalıdır.

Bakteriyel Hastalıklar

Orkideler de yaygın olarak görülen bakteriyel hastalıklar yumuşak çürüklük ve kahverengi çürüklük olarak bilinen Erwinia ve kahverengi benek hastalığı olarak bilinen Pseudomonas’dır. Genellikle bakteriyel enfeksiyonlar çok yüksek nem ve yetersiz hava dolaşımı tarafından teşvik edilmektedir. Yaşam koşulları soğuk ve nemli olduğunda orkide bakteriyel hastalıklara karşı daha duyarlı olmaktadır.

Orkideler de ortak bir sorun olan kahverengi çürüklük (Erwinia) hastalığı oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Hastalık çok hızlı yayılır ve 2-3 gün içerisinde bitkiyi çürütüp öldürebilir. Yaprakta açık kahverengi üzerine yarı saydam bir bölge oluşur. Hastalık ilerledikçe kötü kokulu sulu bir çürüme görülür. Eğer enfeksiyon yapraklardan gövdeye geçerse sonuç büyük olasılıkla ölümcül olacaktır. Enfeksiyonun görüldüğü orkideler sağlıklı bitkilerden ayrılarak hastalığın diğer bitkilere bulaşmasının önüne geçilir. Steril bir jilet yada bıçak yardımıyla hasta bölgeden biraz daha içeri girilerek sağlıklı bölgeden itibaren doku kesilip çıkarılır. Captan veya bakır oksit gibi bakır içerikli uygun bir ilaçla ilaçlanır. Bitkinin yetişme ortamı %10 luk çamaşır suyu ile dezenfekte edilir.

Mantar Hastalıkları

Mantarlar orkidelerde çeşitli sorunlara neden olabilirler. Eğer doğru tedavi uygulanmazsa sarı yapraklar, çürüme ve sonunda ölüm olur. Mantari hastalıkları önlemenin en iyi yolu işin başında mantar üremesine yardımcı olan koşulları ortadan kaldırmaktır.

Bazı organizmalar mantar hastalıklarına neden olurlar. Siyah çürüklük hastalığına genelde Pythium veya Phytophthora, çiçek yanıklığı hastalığına ise Botrytis sebep olur.

Viral Hastalıklar

Bazı virüsler orkidelerde hastalık yapar. Virüs hastalıklarını teşhis etmek bakteriyel hastalıkları yada mantar hastalıklarını teşhis etmek gibi kolay değildir. Bitkinin hastalıklı olduğunu anlamak biraz zaman alabilir. Yapraklarda sararma, kahverengi çukurlaşmalar gibi diğer hastalık belirtilerine benzer belirtiler gösterebilir. Hastalık zararı bakteriyel ve mantar hastalıkları gibi yüzeysel değil sistemiktir. Orkide virüs hastalıklarına yakalandıktan sonra kurtarma şansı yoktur bu yüzden hastalığın bulaşmaması için önceden gerekli önlemler alınmalıdır.